Wie is
David van der Linden

In 2019 ben ik afgestudeerd aan de Klassieke Academie van Groningen. Tijdens de vijf jaar durende studie was ik een periode in Rusland om te studeren aan de ‘Imperial Academy of Arts’ in St Petersburg. De Russische kunst sprak en spreekt me altijd erg aan, daar kunnen studeren was een lang gekoesterde wens die uitkwam.

Vanaf 2017 ben ik samen met mijn partner René eigenaar van een grote en inmiddels internationaal bekende kunstgalerie in Nuenen, Galerie Bonnard. Daar organiseren we exposities met zo’n 80 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ook ikzelf exposeer daar regelmatig. In 2024 is tijdens de zomerexpositie mijn nieuwe werk te zien en te koop.

Nog wonend bij mijn ouders had ik al grote bewondering voor ‘mensen die konden schilderen’. Toch ging ik niet naar de kunstacademie maar studeerde eerst maatschappelijk werk, vervolgens psychologie en deed weer later, na het overlijden van mijn moeder de Pabo. Zo stond ik, nadat ik jarenlang in de hulpverlening en als gedragstherapeut werkzaam was geweest, met heel veel plezier, als leerkracht voor de klas in Eindhoven.
Op dit moment ben ik alleen nog bezig met beeldende kunst. In onze galerie en het allerliefst schilderend in mijn atelier.  Schilderen voelt voor mij als ’thuiskomen’. Ik kan niet dichter tot iets of iemand komen dan wanneer ik schilder.
Een portretopdracht schilderen is een intensief contact met degene die door mij wordt geschilderd. Het portret tonen aan een opdrachtgever zorgt voor een gevoel van blijdschap, voldoening en dankbaarheid.

Het onderwerp van mijn ‘vrije’ schilderijen heb ik gevonden in o.a. mijn eigen jeugd. Wat het opgroeien en jezelf leren kennen, keuzes maken, jezelf kunnen zijn met zich meebrengt is een bron van inspiratie. Ook de schoonheid van de jeugd, onbevangen, puur en eerlijk  kunnen zijn wil ik in mijn werk laten zien. Het ontroerende van een krachtig en sterk lichaam is voor mij zeker ook een bron van inspiratie.

Dit zal zeker te maken hebben met mijn eigen geschiedenis. Tot mijn 35e was ik voornamelijk bezig met topsport, het hardlopen van wedstrijden t/m de marathon. Mijn leven speelde zich voor een groot deel af tussen andere atleten op en rond de atletiekbaan.

De jonge modellen vertellen een verhaal wat inspireert en prikkelt.

Naakt staat voor mij synoniem met ‘jezelf zijn en jezelf durven tonen’. Dat heeft bij mijzelf nog wel even geduurd voordat ik zover was! ‘Wanneer we naakt zijn’ kunnen en hoeven we niets te verhullen maar vertellen we het verhaal van ons leven. Deze onbevangenheid wordt naarmate mensen ouder worden moeilijker te tonen.

Voor mij is, naast schilderen, beweging, uren op de racefiets zitten en hardlopen, iets wat ik dagelijks opzoek. Ook deze elementen zijn terug te vinden in mijn werk.

Contact opnemen

Uitgelichte schilderijen