Portret in opdracht

Een portret schilderen of tekenen vind ik fantastisch om te mogen doen. Ik aanvaard een opdracht dan ook graag. Op deze website zie je een aantal voorbeelden van dergelijke portretten.

Mijn portretten worden vaak ‘psychologische portretten’ genoemd.  Wat dit precies is, is ook voor mij een vraag. Misschien komt het doordat ik jaren als psychotherapeut werkzaam ben geweest en daarna jaren, met veel plezier, voor de klas stond. Het heeft in elk geval te maken met de wijze waarop ik me verdiep in de persoon die ik mag schilderen. De reacties op mijn  werk gaan vaak over het ‘doorgronden van het karakter of iemand laten zien zoals hij/zij echt is’.

Dat ervaar ik als een groot compliment!

Afhankelijk van je keuze wordt (vooraf) de prijs bepaald. Hieronder staat een lijst met ‘basisprijzen’ mocht je meer willen dan het hoofd met een deel van het bovenlichaam dan overleggen we dat. In dat geval zullen de prijzen afwijken van datgene wat hieronder staat.

Wanneer we een afspraak maken voor een portret duurt het 2-6 maanden voordat het portret klaar is. Ik werk mijn opdrachten af in volgorde van binnenkomst. Voordat ik begin kan ik je vrij precies vertellen wanneer het werk klaar zal zijn.

Hoe werkt dat?

Wanneer je hebt besloten dat ik een portret mag schilderen maken we een afspraak om foto’s te maken. Van die foto’s maak ik een aantal potlood of houtskool schetsen. Hieruit kies je de compositie die je graag geschilderd wilt zien. Dan maak ik een portret aan de hand van deze foto’s en mijn schetsen. Wanneer het portret klaar is maken we een afspraak wanneer je het komt bekijken. Daarna kijken we samen of er een lijst om het werk komt of niet.
Ook is het mogelijk, zoals in de tijd van de oude meesters, te poseren bij mij in het atelier, ik schilder dan een ‘alla prima’ portret, dat wil zeggen: je poseert terwijl ik schilder in de natte verf. Je poseert hiervoor minstens 2 x 2-3 uur. Het is mogelijk dat er een derde keer bij komt.
Poseren voor een houtskool- portret kan natuurlijk ook, dan is 1 keer vaak voldoende. Een ‘ live’ getekend of geschilderd portret heeft een wat schetsmatiger karakter het wordt vlotter gemaakt (in minder tijd) dan een portret waarbij ik foto’s gebruik.

Wat het kost.

Een getekend portret (houtskool of potlood)
(incl lijst met passe-partout en museumglas)
Circa 40 x 50 cm  € 350,-
Een geschilderd portret olieverf op doek of  paneel.
incl. lijst
(dit zijn voorbeelden, alle maten zijn mogelijk)
  • 30 x 30 cm € 1250,-
  • 40 x 50 cm € 1500,-
  • 50 x 60 cm € 1750,-
  • 60 x 70 cm € 2200,-
  • 100 x 100 cm (met eventueel hele persoon) € 3350,-
  • 100 x 120 cm ( idem) € 3750,-
Maximale grootte is  200 x 280 cm € 7000,-

David van der linden volgen